viernes, 29 de abril de 2016

La internacionalització, valor del TecnoCampus i eix del Grau de Logística i Negocis Marítims.

El Grau en Logística i Negocis Marítims, per la mateixa naturalesa dels seus estudis, és un dels estudis amb més vocació internacional i compromís de mentalitat globalitzadora, en un context comercial cada vegada més complex. Com a part de la internacionalització del nostres estudis, els dies 18 i 19 de novembre, sota l'organització de Naucher Global i l'Autoritat Portuària de La Spezia, l'Auditori del Rectorat de la Universitat Tecnològica de Panamà, es va reunir a l'equip Internacional del Projecte WiderMoS - pioners a nivell mundial amb el sistema d'Autopistes del Mar i la seva connexió amb altres xarxes intermodals, amb la intenció de compartir les experiències en els últims avenços del món en autopistes del mar (Wide Interoperability and new governance Models for freight Exchange linking Regions through logística maritime based Corridors), analitzant la seva connexió amb els corredors de transport intermodal desenvolupats a la Unió Europea. L'esdeveniment va ser inaugurat per la Ing. Àngela Caicedo Llacuna, Degana de la Facultat d'Enginyeria Civil de la Universitat Tecnològica de Panamà i va comptar amb les ponències, per la part europea, de la Sra. Federica Montaresi de l'Autoritat Marítima de la Spezia, qui a més és líder del projecte, el Sr. Alexio Picco, per part de l'equip de Circle del Port de la Spezia, el Cpt. Agustín Montori i el Cpt. Jesús Carbajosa, membres de WiderMoS Spain i el Dr. Jesús I. Martínez Marín, coordinador del Grau en Logística i Negocis Marítims del TecnoCampus de Mataró-Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i Rideport.

  3-TCM 

 En el marc d'aquestes jornades, el Coordinador del Grau en Logística i Negocis Marítims i l'equip de WiderMoS es van reunir amb les autoritats acadèmiques de la Universitat Marítima Internacional de Panamà, que té entre les seves carreres la Llicenciatura en Gestió Logística i Transport Intermodal, amb la finalitat d'estrènyer vincles entre les dues institucions, donada la importància d'aquesta universitat per al Canal de Panamà i per tant la seva connexió directa amb el negoci internacional, amb la idea d'establir possibles convenis de mobilitat i cooperació, que en el futur beneficiarien a ambdues institucions.


  4TCM 

 També es va realitzar una reunió en el mateix sentit, amb la Universitat Tecnològica de Panamà, en relació amb la carrera que allà s'imparteix anomenada Llicenciatura en Logística i Transport Multimodal, donada la similitud amb els programes que impartim. En l'esdeveniment, es va presentar com a ponència, el model del TecnoCampus com a exemple d'integració societat-universitat-empresa, així com l'oferta acadèmica actual, la summer school i especialment el Grau en Logística i Negocis Marítims reforçant la visió com a escola de negocis i el seu enfocament per al món logístic i marítim en general. 

  1TCM 

 Al seu torn i gràcies a la presència de la Confederació Centroamericana de Transport Marítim (COCATRAM) i l'Autoritat Marítima de Panamà, el Sr. José Dopeso, va compartir la visió regional en aquest aspecte, destacant el Projecte Integració i Desenvolupament Mesoamérica pel que fa al Transport marítim de curta distància on es van poder constatar els objectius comuns, així com els problemes, perquè aquestes experiències serveixin potser de referència en l'esdevenir d'aquests projectes a l'Amèrica Central i el Carib, a més es va comptar amb les brillants ponències del Cpt . Orlando Allard, personatge de prestigi internacional del món marítim panameny i la professora Kristel Suarez de la Universitat Marítima Internacional de Panamà amb una excel·lent dissertació sobre la el TMCD a la regió i per part de la Universitat Tecnològica de Panamà, el Dr. Juan Jordán Castillo , també va compartir profundes reflexions acadèmiques sobre el present i el futur de la integració centreamericana en matèries de transport marítim. Un cop més, s'evidencia l'impacte internacional dels estudis impartits al TecnoCampus i la connexió del grau de logística i negocis marítims amb l'entorn empresarial i el desenvolupament logístic, com serà d'aquí a pocs mesos, l'obertura de les noves rescloses de la ampliació del canal de Panamà i el seu impacte per a l'economia internacional, potser alguns dels nostres estudiants puguin fer pràctiques o estades, en aquestes instal·lacions.

PRESENTACIÓN DEL LIBRO "MANUAL DEL TRANSPORTE MARÍTIMO"

Desde la Coordinación del Grado en Logística y Negocios Marítimos, de la Escuela de Ciencias Sociales y de la Empresa del TecnoCampus de Mataró- Universitat Pompeu Fabra, queremos invitaros a la presentación del Libro: "Manual del Transporte Marítimo" (Editorial Marge Books), escrito por especialistas de reconocido prestigio en el ámbito, dos de ellos profesores de nuestro Grado en Logística y Negocios Marítimos.

El próximo 25 de Mayo a las 19 Horas, se presentará en el Ateneo de Madrid
Estáis tod@s Invitad@s!



Manual del transporte marítimo
El evento se realizó el pasado 11 de Enero de 2015 a las 15:30 horas, en la Sala de Grados del TecnoCampus de Mataró, Avinguda Ernest Lluch, 32 (Porta Laietana); Segunda planta.

Estáis tod@s Invitad@s!

IV Jornada de Logística y Negocios Marítimos

QJORNADAS
La IV Jornada de Logística y Negocios Marítimos organizada por la Escuela Superior de Ciencias Sociales y de la Empresa del TecnoCampus (en su Grado en Logística y Negocios Marítimos) con el apoyo de Transpime, reunió el pasado 20 de abril, a expertos del ámbito académico y representantes de las empresas del sector, para debatir sobre el transporte marítimo y la nueva normativa de seguridad en el transporte de mercancías por mar, convirtiendo a nuestra universidad en Institución de Referencia Académica y escenario idóneo de debate del sector logístico y marítimo en Catalunya.

inauguracio_logistica

La presidenta del TecnoCampus, Dolors Guillén, se encargó de dar la bienvenida a los asistentes resaltando la importancia que desde el entorno universitario se impulse el debate con las empresas sobre la actualidad del sector. El coordinador del grado en Logística y Negocios Marítimos del TecnoCampus, Dr. Jesús Martínez Marín, destacó la buena acogida de la jornada, que reunió a cerca de 70 profesionales y estudiantes en las instalaciones.


ern1


La visión de los actores marítimos delante del requerimiento del peso de los contenedores, que entrará en breve en vigor, fue el principal reclamo de la jornada y de la ponencia realizada por el Dr. Ernesto Madariaga de la Universidad de Cantabria, quien detalló toda la evolución histórica del SOLAS, así como las coincidencias del comportamiento humano ante emergencias, y las razones que llevaron a la Organización Marítima Internacional (OMI) a promover la entrada en vigor de esta nueva normativa. La ponencia despertó el interés de los participantes, no solo por su contenido, sino gracias a su didáctica y al excelente formato utilizado para llevarla a cabo.

Desde hace tiempo, diferentes organizaciones internacionales como la Bimco (Baltic And International Maritime Conference), IHPH (Asociación Internacional de Puertos), ECSA (Asociación Europea de Armadores) o la ICS (Cámara Internacional de Navegación Marítima), entre otros, reclamaban verificar el peso de los contenedores que se embarcan a bordo de los buques, por razones fundamentalmente de seguridad.

En 2007 ocurrió el famoso accidente del MSC NAPOLI en el Canal de la Mancha (English Channel para los ingleses), causado, de acuerdo con la investigación llevada a cabo por el Maritime Accidente Investigation Branch (MAIB), organismo británico de investigación de siniestros marítimos, por la deficiente estiba de los contenedores debido al falseamiento sistemático de su peso real. Se encontró un 20 por ciento de los contenedores con el peso declarado erróneamente. El MAIB en su informe concluyó que hay deficiencias en el flujo de la información relativa a la estiba de contenedores entre los cargadores, los plannners, la terminal de carga y el barco, y que esta deficiencias constituyen un riesgo para la seguridad de la navegación.

mr1

El panel se desarrolló con ponentes como Jordi Espin, gerente de Transprime, (la Asociación Española de Empresas con Transporte Privado de Mercancías y Grandes Usuarios de Servicios Públicos), Agustín Montori, vicepresidente de la Federación Española de Transitarios (Feteia), Alberto Oñate, en representación de una gran naviera como China Shipping y miembro de la junta directiva de la Asociación de Consignatarios de Buques y Jaume Bagot, Business Process Improvement Manager de la Autoridad Portuaria de Barcelona.

audiencia


Tanto ponentes como asistentes coincidieron en la necesidad de una pronta instrucción por parte de la Administración Española, en este caso por parte de la Dirección General de la Marina Mercante, acerca de la aplicación en España de esta enmienda al Convenio Solas. A 70 días de su entrada en vigor, aún existen muchas dudas, como es natural acerca del dónde y del cómo se pesarán los contenedores, y cuándo se entregará el VGM (certificado de Verificación Gross Mass) a la naviera que estibe la mercancía.


En este sentido, el cambio afecta actores empresariales importantes de la cadena logística, como son los cargadores, las transitarias, las consignatarias y las autoridades portuarias. El acto fue clausurado por la directora del TecnoCampus de Mataró, Dra. Montse Vilalta.